Vanaf eind 2019 worden zwangere vrouwen voorgelicht over de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap. De vaccin is bedoeld om ingeënt te worden tijdens de zwangerschap om zodoende de baby vóór de geboorte te beschermen tegen kinkhoest. Normaal gesproken krijgen baby’s deze vaccin wanneer ze 2 maanden oud zijn.
De baby wordt na de geboorte ook ingeënt
Betekent het dat de geboren baby deze vaccin niet meer nodig heeft als de zwangere vrouw voorzien is van een kinkhoest vaccin? Nee. De baby moet ook in dat geval gewoon nadat hij/zij geboren is na 2 maanden ook zelf ingeënt worden voor de kinkhoest vaccin.
Waarom de inenting tijdens de zwangerschap?
Kinkhoest is een gevaarlijke ziekte voor de jonge baby die nog niet zijn ingeënt. De inenting vind na 2 maanden plaats nadat de baby geboren is. De baby is dus in die twee maanden vanaf de geboorde tot de inenting vatbaar voor kinkhoest.
Dat zie je dan ook terug. Pasgeboren baby’s die nog geen inenting hebben gehad lopen het risico om kinkhoest te krijgen. Kinkhoest kan zorgen voor ernstige longontsteking, ademnood en in de meest ernstige gevallen tot hersenschade doordat er te weinig zuurstof is.
120 baby’s met kinkhoest per jaar!
In Nederland worden er gemiddeld 120 baby’s opgenomen in het ziekenhuis met kinkhoest. In de meest zeldzame gevallen overlijdt zelfs een baby aan de gevolgen van kinkhoest. De veiligheid van je baby staat voorop. Een pasgeboren baby moet nog een sterker immuunsysteem opbouwen. Dat gaat dus niet makkelijk en de kans is daarom ook groter dat zo’n klein lichaam kinkhoest oploopt.
Voordelen van vaccinatie tijdens zwangerschap
Zoals je kunt lezen in dit artikel moet de baby 2 maanden na de geboorte ook de inenting tegen kinkhoest krijgen, ongeacht of moeder tijdens de zwangerschap is ingeënt. De inenting tegen kinkhoest in de zwangerschap kent wel vele voordelen.
De baby is hiermee in de eerste 2 maanden (totdat hij/zij zelf ingeënt) wordt beschermd tegen kinkhoest. Namelijk gaan de antistoffen die in de vaccinatie zitten via de navelstreng naar de ongeboren baby in de baarmoeder.
Moeders die graag hun kinderen voor alle zekerheid willen beschermen tegen het oplopen van kinkhoest kunnen voor deze vaccin in de zwangerschap gaan. De keus is aan jou als zwangere vrouw of je er voor wilt kiezen of niet.
Veiligheid van de kinkhoestvaccinatie
Het is heel normaal om je af te vragen of zo’n vaccin in de zwangerschap veilig is. Uit onderzoeken blijkt de vaccin voor moeder en kind veilig is. Echter zijn andere landen ons voor met deze vaccin in de zwangerschap. In België, Engeland, Spanje en in de Verenigde Staten wordt deze vaccin gebruikt bij zwangere vrouwen. De vaccin beschermt je tegen difterie en tetanus en ook zelfs (in sommige vaccins) tegen polio. De reden is dat er geen speciale vaccin bestaat wat alleen bedoeld is voor kinkhoest.
Waar kun je je laten inenten?
Vanaf eind 2019 kun je je laten inenten bij het consultatiebureau. Echter is het mogelijk om tot die tijd je ook te laten inenten, maar dan via de huisarts of GGD. In dat geval moet je de vaccin wel zelf betalen.
Ons tip: altijd de websites van het RIVM en de GGD bij jouw in de buurt raadplegen bij dit soort zaken!
Ga nu naar: www.rivm.nl