Maak meer winst met je bedrijf!

thumbnail

Annemarie van Gaal is één van de meest succesvolle, vrouwelijke ondernemers van Nederland. Ze was te zien bij het televisieprogramma ‘Dubbeltje op z’n kant’, waarbij ze mensen met schulden coachte in omgang met geld. Zo kan je zonder besef van geld geen inzicht hebben in je financiële situatie. Dit geldt dus ook bij een bedrijf!

In haar boek ‘Winst’ geeft ze dan ook cruciale adviezen aan ondernemers om meer winst te bereiken met je bedrijf. Het voornaamste doel van een onderneming is winst. Of je nu klein wilt blijven of juist internationaal wilt gaan, zonder winst houd je het niet lang vol. Haar tips zijn dan ook waardevol om de gewenste winst te kunnen realiseren in je bedrijf.

15 cruciale keuzes voor ondernemers

1. Scoren

Al heb je de beste dienst of een heel goed product, zonder klanten is er geen winst. Veel ondernemers denken namelijk dat klanten vanzelf komen als ze ontdekken hoe goed hun product of dienst is. Niets is minder waar. Mond-tot-mond reclame of aanbevelingen van bestaande klanten helpen een handje, maar het is cruciaal dat JIJ als ondernemer de focus op je verkoop houdt om je bedrijf te laten groeien.

Van Gaal geeft het advies aan startende ondernemers om de helft van de tijd die je inzet voor je bedrijf, te besteden aan verkoop. Leer onderhandelen en heb er plezier in!

2. Werk je in of aan je bedrijf? Zoek de balans

Er wordt aan ondernemers vaker het advies gegeven om ‘aan’ je bedrijf te werken en niet ‘in’ je bedrijf. Volgens Van Gaal is dat ook niet goed. Want je hoort als ondernemer te weten wat er in je bedrijf gebeurt en je moet feeling houden met je medewerkers. Alleen dan leid je je bedrijf naar winst.

“ondernemers die zich dag in dag uit laten leiden door de dagelijkse beslommeringen, blokkeren zichzelf om de leiding te nemen. Zij blijven hangen in de alledaagse routine van klusjes en details, maar vergeten om de belangrijkste stappen te zetten”.

Zonder afstand zie je niet waar je op moet focussen. Daarom is het handig om je bezig te houden met de grote lijnen. Net zoals je geen vermogen krijgt door hard te werken, bouw je ook geen winstgevend bedrijf op door alleen maar ‘in’ je bedrijf te werken.

3. Wees onderscheidend

Winst maak je door verkoop en verkopen doe je door onderscheidend te zijn in jouw dienst of product. Denk na over welk markt je wilt veroveren, wel onderscheidend dienst of product je wilt aanbieden, wat je verkoopverhaal is, hoe je je product wilt inpakken en welke prijs je voor je product of dienst wilt vragen.

4. Presenteer jezelf

Veel ondernemers vinden het presenteren van zichzelf dus ook hun bedrijf op een podium overdreven. Door op het podium te gaan en over je bedrijf te vertellen, vergroot je je bekendheid en maak je gratis reclame! Bovendien kun je zelfs geld verdienen als je ervaren en erkend spreker bent, wat je weer in je bedrijf kunt stoppen.

5. Durf te falen

Falen is oké. Falen brengt ervaring. Als je nooit hebt gefaald, weet je ook niet hoe het voelt om een grote fout te maken en hoe je moet reageren als dingen niet kloppen. Of welke wegen je moet bewandelen om de fout te herstellen. Falen is een belangrijke les om in de toekomst wél succesvol te worden!

6. Weg met branches en sectoren

Wendbaarheid en flexibiliteit zijn cruciaal voor elk bedrijf. Door je niet te laten beperken tot een sector of branche, kun je een grotere publiek aanspreken!

7. Houd de vaart in

Zonder deadline geen snelheid. Je dient als ondernemer snelheid en vaart te maken in je plannen om groei te kunnen realiseren. Door jezelf en je medewerkers deadlines op te leggen en te achterhalen of bijvoorbeeld vergaderen zin heeft in jouw bedrijf, bespaar je veel tijd. Tijdsbesparing = geldbesparing!

8. Motiveer

De termen ‘werknemer’ en ‘werkgever’ zijn ingesleten in onze cultuur, maar passen ze nog wel bij de huidige tijd? In deze nieuwe tijd kun je kiezen voor nieuwe vormen van werken, zoals het nieuwe werken, het andere werken, geen werknemers maar bijv. zzp’ers e.d. Met gemotiveerde werknemers verover je een stuk makkelijker de markt. Hoe motiveer je je werknemers als je die toch hebt?

9. Maak het gemakkelijk

Ervaar wat een klant ervaart en maak het makkelijk voor ze. Hoe je dat doet? Grofweg door het simpel te houden. Zowel op je website als bij je diensten. Maak tarieven en prijslijsten, wees duidelijk over de informatie die je geeft, heb een duidelijke contactformulier en/of klantenservice voor vragen en klachten. Het vereenvoudigen van je procedures, prijslijsten en alle andere zaken voor de klant, zal je bedrijf winst opleveren.

10. Heilig vuur en de passieval

In geld uitgedrukt zit de winst in het heilige vuur en verlies in de passieval. De beste ideeën bedenk je vrijwel altijd op het terrein waar je passie ligt. Maar passie heeft ook een keerzijde. Overvloed aan passie kan ondernemersblindheid veroorzaken, was resulteert op passieval. Wees kritisch op jezelf en je onderneming en zie kritiek als een kans. Hoe moeilijk dat soms ook is.

11. Je collega’s

Ook als ondernemer heb je collega’s. Dat zijn de andere ondernemers. Veel ondernemers voelen zich eerder collega’s met ondernemers die zich richten op dezelfde markt dan concurrenten. Het bezoeken van ondernemersbijeenkomsten en vragen om advies bij andere ondernemers kun je op weg helpen. De aansluiting met collega-ondernemers kan je winst opleveren. De mate van aansluiting bepaal je zelf.

12. Ga over de grens

Het exporteren van jouw dienst, product of kennis kan je winst verhogen. Waarom zou je klein blijven en je beperken tot Nederland, als je heel groot kunt worden? Liefst 25% van de Nederlanders zeggen te willen exporteren, maar slechts 5% doet dat. Nederland is een klein land, terwijl onze directe buurland Duitsland meer dan 80 miljoen inwoners telt.

13. Zoek nieuwe verdienmodellen

In een veranderende wereld is het gebruiksvriendelijker om mee te gaan met die verandering. Op de oude manier geld verdienen levert steeds vaker minder op en nieuwe ideeën kunnen zorgen voor de echte winst. Van Gaal bespreekt vijf ideeën om geld te verdienen in haar boek.

14. Zoek nieuwe klanten

Het hebben van nieuwe klanten is cruciaal voor je bedrijf. Maar waar ga je dan vissen? Het is belangrijk om nieuwe klanten binnen te halen uit andere vijvers. Dit kun je doen op verschillende manieren. Zo te denken aan een gratis cadeautje bij een aankoop. Veel mensen zijn gevoelig voor de belofte van een cadeau bij een aankoop en bedenk dus een exclusief en bijzonder cadeau passend bij jouw dienstverlening. Een goede actie is het halve werk!

15. Een blik op de toekomst

Denk na over je toekomst van je bedrijf maar ook over jezelf als ondernemer. Misschien niet dagelijks, niet wekelijks, maar minimaal één keer in de maand zou handig zijn. Want resultaten uit het verleden bieden geen garantie op de toekomst. Probeer altijd je verliezen in de toekomst te beperken als een misgaat. Neem geen grote risico’s voor de toekomst!

Back To Top