Alcohol gebruik tijdens zwangerschap

thumbnail

Alcohol heeft invloed op de gezondheid van je baby, dus is het afgeraden om het tijdens de zwangerschap te nuttigen. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook voordat je zwanger wilt raken en ook in de tijd dat je borstvoeding geeft is het niet verstandig om alcohol te nuttigen.

Gevolgen van alcohol als je zwanger wilt worden

Heb je de wens om zwanger te worden, dan raden we het gebruik van alcohol af. Namelijk vermindert alcohol de kans op succesvolle bevruchting, maar vergroot de kans op een miskraam of doodgeboorte. Onderzoekers kunnen niet na hoeveel een zwangere nog wel zou kunnen drinken om de embryo het minste schade aan te richten. Dat maakt dat onderzoekers daarom adviseren om er gewoon van af te blijven.

Wist je niet dat je zwanger was en dronk je toen één glaasje wijn in de week? Dan hoef je niet alarm te slaan. Onderzoekers geven aan dat één glas in een lange tijd of in één week waarschijnlijk een klein risico met zich brengt. Drink je regelmatig, dan vergroot je de risico’s.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap

Het enige wat gezegd kan worden is: drink geen alcohol tijdens de zwangerschap! De effecten van alcohol kunnen nare gevolgen hebben op de ongeborene. De schadelijke effecten kunnen tijdens de hele zwangerschap optreden.

De effecten van alcohol zijn groot. Ook bij kleine hoeveelheden. Het drinken van minder dan één glas per dag kan risico’s als miskraam en foetale sterfte met zich meebrengen. Daarnaast kan dezelfde hoeveelheid de kans op vroeggeboorte verhogen.

Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)

Het gebruik van alcohol in de zwangerschap mag niet. Gebeurt het toch dan brengt dat veel risico’s met zich mee. Naast de bovengenoemde risico’s leidt alcoholgebruik tijdens de zwangerschap voor verhoogd kans op aangeboren afwijkingen zoals Foetaal Alcohol Syndroom (FAS).

Baby’s die geboren worden met deze aangeboren afwijking hebben een laag geboortegewicht, groeien traag, hebben afwijkingen aan de hersenen en hun gezicht. FAS komt met name voor bij baby’s waarvan de moeders tijdens hun zwangerschap zware drinkers waren. Echter komt FAS ook voor bij baby’s waarvan de moeders kleine hoeveelheden alcohol innamen.

Zwanger en alcoholgebruik? Vraag om hulp!

De huisarts staat klaar om je te helpen met je alcoholprobleem. Veel alcoholgebruikers hebben zelf niet door dat het zo’n schade kunnen opleveren aan hun ongeboren kind. Misschien wil je het relativeren? Nuttig je alcohol, terwijl je zwanger bent? Vraag hulp bij de huisarts door snel een afspraak te maken bij de huisarts. Zie ook www.strakszwangerworden.nl.

Back To Top