Wat komt er boven een goede nachtrust? Waarschijnlijk niets, want slapen is essentieel voor het doorbrengen van een goede dag. Door te slapen laden we onszelf, met name onze hersenen, op om de dag aan te kunnen. In dit artikel lees je 6 tips die kunnen helpen voor een betere nachtrust.
Tip 1: Vermijd felle, blauwe lichten
De eerste tip die we kunnen geven is het vermijden van de felle, blauwe lichten. Namelijk prikkelen deze felle, blauwe lichten je hersenen waardoor je geen slaap krijgt. Felle lichten kunnen lichten in je woon of slaapkamer zijn, maar ook je tafellamp.
De blauwe lichten zijn alle elektronica. Je telefoon, e-reader, laptop of je ipad. Zorg ervoor dat je minstens één uur van de voren het felle licht dimt en de elektronica met blauwe licht niet meer gebruikt. Of zet het blauw uit door te kiezen voor een ‘nachtstand’ of ‘night view’. Meer op de website van het RIVM: www.rivm.nl.
Tip 2: Ontspan
Als je iets intensiefs doet zorg je ervoor dat je alert blijft. Wanneer je van plan bent om naar bed te gaan is het raadzaam om te gaan ontspannen. Doe iets wat je laat ontspannen. Dat kan een warme douche zijn, een kopje thee drinken terwijl je bladert in een tijdschrift of het lezen van een boek. Heb jij iets persoonlijks waarvan je weet dat het je helpt om te ontspannen, doe dat voor het slapen!
Tip 3: Haal alle elektronica uit je kamer
De slaapkamer is bedoeld om je te ontspannen, dus om te slapen of seks te hebben. Elektronica hoort niet in je slaapkamer en zorgt alleen maar voor andere doeleinden en ten slotte tot het negatief beïnvloeden van je slaapkwaliteit.
Probeer dus niet te werken in je slaapkamer of nog voor het slapen gaan een half uurtje op je telefoon. Zoals velen weten blijft dat niet bij een half uurtje op je telefoon zitten, maar wordt dat meteen een uur of langer. Daarnaast wordt het in slaap vallen na het staren naar een blauwe licht niet makkelijk.
Tip 4: Eet niet voordat je gaat slapen
Wanneer je trek voelt in de avond is het verstandig om wat te eten voordat je gaat slapen. Het liefst 2 uur van te voren, zodat je verteringstelsel aan het werk gaat en je tegen het slapen aan lekker kunt slapen.
Als je vlak voor het slapen gaat eten gaat dan pas je verteringsstelsel aan het werk waardoor je bloedsuikerspiegel opnieuw stijgt en je lichaam opwarmt. Om goed te kunnen slapen heb je koude lichaamstemperatuur nodig.
Tip 5: Zorg voor regelmaat
Regelmaat heeft een positief effect op je slaapkwaliteit. Zorg ervoor dat je regelmaat hebt in je slaapritme. Het beste is om je slaapritme van doordeweeks in het weekend aan te houden.
Het meest gezonde is om 7 tot 9 uur per dag te slapen en deze slaap in de nacht te nemen. Kom je niet aan deze tijden dan is een powernap van 20-30 minuten overdag een goede optie om toch voldoende te slapen.
Tip 6: Drink geen alcohol of cafeïne voor het slapen
Probeer alcohol en cafeïne voor het slapen te vermijden. Alcohol zorgt voor een verstoorde slaapritme, omdat je door alcoholgebruik minder diep slaapt en ’s nachts vaker wakker kunt worden.
Cafeïne zit o.a. in koffie en energiedrank en zorgt voor een opgewekt gevoel. Niet voor niets starten de mensen vaak hun dag met een kop koffie, omdat het je wakker maakt. Drink je koffie voor het slapen gaan, dan kun je dus rekenen op het niet kunnen slapen of moeilijk in slaap vallen. Drink tot 2 uur voor het slapen gaan geen cafeïne houdende dranken.