Minder stress tijdens de zwangerschap? Hoe?

thumbnail

Stress is voor niemand goed. Als zwangere is stress iets waar je voor moet waken. De invloeden van stress zijn namelijk groot voor je gezondheid. In dit artikel lees je de invloeden van stress en hoe je de stress kunt verminderen.

Wanneer je als zwangere stress ervaart heeft dit niet meteen effect op je gezondheid. Echter zal het een effect krijgen zodra je stressniveau verhoogd en dit niveau dag in dag uit aanhoudt.

Invloed van stress

Stress heeft een negatief invloed op je immuunsysteem. Wanneer jouw gezondheid verzwakt heeft dit invloed op je zwangerschap dus de baby kan in gevaar komen. Het hormoon cortisol speelt een belangrijke rol bij stress. Wanneer je een periode veel stress ervaart zorgt dat ervoor dat je cortisolspiegel ontregeld raakt. Onderzoeken wijzen uit dat dit hoge niveau van blijvend stress kan leiden tot gedragsproblemen.

geen stress

Stress kunnen we dus onderscheiden in kortdurende en langdurig. Wanneer je stress ervaart door een deadline of een stressvolle situatie waarin je niet perse gevaar loopt is deze stress niet perse gevaarlijk voor jou en je ongeborene. Echter is langdurig stress wel gevaarlijk voor je gezondheid en de gezondheid van je ongeborene. Veel voorkomend teken van stress is het piekeren.

Hoe beperk je stress tijdens de zwangerschap?

Een beetje stress hoort ook wel in het leven van een mens. Het kan in sommige gevallen zelfs ervoor zorgen dat we deadlines halen. Echter is het opzoeken van stress ook niet nodig en helemaal niet tijdens de zwangerschap.

Een ruzie met je partner of een vriend(in) kan gebeuren en dat hoeft niet perse voor een hoger cortisolspiegel te leiden. Dus een ruzietje op z’n beurt is niet gevaarlijk en hoef je je ook geen zorgen te maken dat je ongeborene onder lijdt.

Het is vooral belangrijk om de stress niet op te zoeken. Probeer stress te vermijden door het uit de weg te gaan en je te focussen op dingen die je gelukkig/tevreden maken.

klok

Een aantal tips om stress te beperken zijn:

  • Praat met iemand over je stresssituaties. Praten kan helpen om je probleem beter te ordenen. Tevens kan praten een gevoel van opluchting geven. Je kunt praten met je partner, vriend(in), familie of zelfs met een psycholoog. Of een coach, bekijk ook gezondheidscoach.
  • Als het je eerste zwangerschap is kan zwangerschap ook stress met zich meebrengen. Je kunt te maken krijgen met zwangerschapskwaaltjes waar je voorheen helemaal geen last van had. Praten kan dan helpen, maar ook opzoek gaan naar informatie die je kunnen leren om te gaan met je kwaaltjes of antwoord geeft op je vragen over de zwangerschap, bevalling of het opvoeden.
  • Ontspannen. Ga ontspannen door iets te doen wat jou laat ontspannen. Dat is voor iedereen anders. De éen ontspant in bad, de ander tijdens het lezen en een ander met een wandeling. Ga na van welke activiteiten jij tot rust komt.
  • Plan je activiteiten. Vaak raken we in de stress doordat we onzekerheid of druk voelen. Het kan helpen om het op te schrijven en zelfs te gaan plannen. Moet je nog kinderkleertjes kopen, plan het in je agenda!
  • Doe aan ontspanningstechnieken zoals: bewust ademen, yoga, boswandeling etc.
  • Doe één ding tegelijk. Voor zwangere vrouwen kan het zwaar aanvoelen om niet meer zo snel en vlot alles geregeld te krijgen doordat ze vermoeidheidsklachten hebben. Vermoeidheid in de zwangerschap is volkomen normaal, dus laat het ‘moeten’ los. Accepteer je situatie en doe één ding tegelijk.
  • De zwangerschapshormonen kunnen ertoe leiden dat je niet meer heel helder na kunt denken. Denk aan zwangerschapsdementie. Weet dat dit tijdelijk is. Misschien helpt het om het op te schrijven.
Back To Top