Een goed huwelijk: 4 essentiële fundamenten van het huwelijk

thumbnail

Het recept voor een goed huwelijk bestaat niet, want niemand wilt in eerste instantie gaan scheiden. Wat wel bestaat is essentiële fundamenten van een goed huwelijk. Wanneer men deze essentiële fundamenten nakomt is de kans van slagen groter. Dat geldt ook voor als je in relatie bent of als je verloofd bent. In dit artikel leggen wij de 4 essentiële fundamenten van het huwelijk.

1. Communicatie

Geen wonder dat communicatie op nummer één staat. De sleutel tot geluk in een relatie, wat voor één ook, is goed kunnen communiceren. Met communicatie denken we niet aan een goed woordenschat en goede communicatieve vaardigheden. Echter bedoelen we goed met elkaar kunnen praten en naar elkaar luisteren.

Door te communiceren worden afspraken gemaakt die beide partners naleven. Daarnaast worden er taken verdeeld en worden de wensen aan elkaar verteld. Kunnen communiceren is dus een belangrijk onderdeel binnen het huwelijk. Om elkaar te begrijpen moet er ook in de communicatie goed naar elkaar geluisterd worden.

2. Intimiteit

Een huwelijk wordt pas een huwelijk als daar seksualiteit en intimiteit zich kan uiten. Een goed seksleven is essentieel voor een gezond en gelukkig huwelijk. Intimiteit hebben wij mensen nodig. Bevredigd worden in je lichamelijk en emotionele behoeften is erg fijn en wenselijk in een huwelijk. Samen een goed gesprek aangaan, elkaar knuffelen, seks hebben met elkaar en een luisterend oor bieden aan de ander.

3. Veiligheid en geborgenheid

Het tweede essentiële fundament is het voelen van veiligheid in het huwelijk. Wanneer partners elkaar veiligheid bieden kunnen ze open en eerlijk met elkaar communiceren en hun ei kwijt. Wanneer veiligheid wegvalt gaan mensen zich terugkeren tot de ander. Om naar elkaar toe te blijven groeien is het dus belangrijk om die veiligheid blijvend te voelen waarbij geborgenheid ook komt kijken. Partners kunnen dan zich kwetsbaar opstellen wat weer positief is voor hun huwelijk rondom geborgenheid.

4. Het onderhouden van de relatie

Een relatie is hard werken. Vaak wordt gedacht dat een relatie spontaan en vanzelf gaat. Dat is dus een misvatting. Een relatie is construct en vraagt dus om onderhoud. Voor een goed huwelijk zijn partners zich bewust van het onderhoud en gaan het onderhoud ook aan. In een goed huwelijk denken partners bij zaken wat hun beide aangaan voor twee.

Het onderhoud vraagt ook om enige kennis van fasen in een relatie. Getrouwde stellen die willen werken aan een goed huwelijk weten dat een relatie door fasen gaat en beseffen dat moeilijke tijden horen bij het leven en dat ze er samen aan moeten werken om ook daar doorheen te komen.

Back To Top