Scheiden? Hoe regel je dat?

thumbnail

Er is een einde gekomen aan jullie huwelijk, ook dat kan een moeder overkomen. Jullie zien geen toekomst meer samen en willen uit elkaar. Misschien zijn jullie dat al. Hoewel het een nare situatie is moet er toch nog wat gebeuren: officieel scheiden via de rechtbank.

Het scheiden is niet iets wat we vaker doen, dus vraagt even wat denkwerk. Hoe regel je een scheiding? Waar begin je mee en wat moet je zeker niet vergeten? Wat als je kinderen hebt? Hoogstwaarschijnlijk komen er veel vragen bij je op en vraag je je vooral af ‘waar te beginnen?’. In dit artikel lees je een aantal tips hoe je de scheiding kunt aanpakken.

Ga met elkaar in gesprek

Mocht het nog mogelijk zijn om elkaar nog te spreken, dan is ons eerste advies ‘ga met elkaar in gesprek’. Daarmee bedoelen we dat jullie het bespreekbaar maken en eventueel jullie huwelijk een nieuwe kans geven. Eventueel in samenloop met relatietherapie. Dit is een mooie stap om te kijken of het huwelijk nog te redden valt.

Zit er een nieuwe poging niet in, dan kun je beter toegeven en begrijpen dat er alles aan gedaan is. Voor beide kanten kan dit een mooie afsluiting zijn, omdat er geen ‘wat als’ meer zal opduiken.

Geef elkaar de tijd

Een proces wat voor beide kanten moeilijk is. Net zoals jullie bij het trouwen samen de stappen hebben gezet is het bij scheiden ook te adviseren om het samen te regelen. Indien het mogelijk is om elkaar de tijd te gunnen om hierin de stappen te zetten. Met name voor degene die de scheiding niet heeft aangevraagd kan de scheiding enigszins meer tijd vragen om de situatie te accepteren.

Laat je goed informeren

Bij het scheiden komt veel kijken. Laat je dus over iedere stap goed informeren. Daarnaast ook over je rechten en plichten om tijdig overal van op de hoogte te zijn. Je kunt je laten informeren door de advocaat/mediator of ga zelf voorwerk doen door op internet te lezen naar punten over dit onderwerp.

De kinderen

Indien jullie kinderen hebben is het belangrijk om daar ook duidelijk afspraken over te maken tijdens de scheiding. Zet het welzijn van de kinderen voorop bij de beslissingen die genomen worden over hun. Maak duidelijk omgangsregeling om achteraf geen ruzies onderling te krijgen. Dit is zowel voor jullie relatie als exen en voor jullie kind(eren) geen goed gevoel.

Back To Top