Emigreren naar Spanje? Een overzicht

thumbnail

Veel Nederlanders waren je voor! Emigreren naar Spanje is populair. Hoe zou dat komen? 3 keer raden?! Het weer uiteraard! Spanje is een veel gekozen land onder Nederlanders om voor een stage, werk of om te gaan overwinteren heen te gaan. Tevens een land om naar te emigreren vóór of na het pensioen.

Spanje is een land met veel mogelijkheden. Het weer is het hele jaar rond aangenaam, maar ook voor rust, cultuur en het natuur kun je kiezen voor Spanje.

De Spaanse cultuur

Spanjaarden staan bekend om hun hoge levensverwachting. Uit recentere onderzoeken blijken zij de hoogte levensverwachting binnen Europa hebben. Dat zie je ook terug aan hoe actief de ouderen in het land zijn. Er zijn nog genoeg ouderen die boven de 70 jaar nog op het platteland werken. Daarnaast is het gewoonlijk dat ouderen op die leeftijd voor de dagelijkse maaltijden zorgen.

Verzorgingstehuizen

In vergelijking met Nederland zijn de verzorgingstehuizen minder goed. Echter zijn er verzorgingstehuizen speciaal voor buitelanders waar er veel meer kwaliteit en luxe te verwachten is.

Het pensioen en sociale voorzieningen zijn tevens niet te vergelijken met die van Nederland.

Twee of drie generaties wonen bij elkaar
Binnen de Spaanse cultuur is het gewoonlijk dat kinderen, ten opzichte van Nederland, erg laat het ouderlijk huis verlaten. In sommige gevallen zelf laat in de 30! Dat heeft deels te maken met de hoge huurprijzen en de werkloosheid. Doordat jongeren zichzelf niet kunnen voorzien van onderdak kiezen zij ervoor om langer thuis te blijven wonen.

Er komt ook bij kijken dat vaker ouderen intrekken bij hun kinderen, omdat zijzelf niet voldoende pensioen ontvangen om zichzelf te voorzien van onderdak. Het is dus niet raar om zelfs drie generatie onder één dak te zien wonen.

Familiebanden zijn erg sterk

Het is gebruikelijk dat Spanjaarden weekenden met familie doorbrengen. Kijk er dus niet van op dat neven, nichten, oom, tantes, opa’s en oma’s en misschien ook verre neven en nichten elkaar opzoeken in de weekenden.

Mañana…

Als Nederlander zou je moeten wenen aan de Mañana. Wat betekent Mañana? Letterlijk vertaald naar het Nederlands betekent het morgen. Met het woord wordt bedoeld dat de taak opgeschoven wordt naar morgen. De Spaanse cultuur houdt van relax leven en het genieten van alle momenten van alle dag. Klinkt heel fijn en ontspannen, alleen kan het jou als Nederlander met een Nederlandse cultuur mentaliteit misschien wel irriteren. Als je een afspraak hebt met iemand en ze zeggen er 14.00 uur te zijn, maar verschijnen niet? Dat is heel normaal. Het stipt op tijd zijn in Nederland moet je in Spanje echt loslaten.

Siësta

Een niet te vergeten traditie is de siësta. Siësta is het middagdutje die Spanjaarden gewoonlijk doen. Meestal is de siësta van 2 tot 5 uur ‘s middags. Tussen deze tijden zijn veel winkels dicht. Dat geldt niet voor de grote supermarkten en horecabedrijven die wel gewoon open blijven.

Het klimaat in Spanje

Spanje kent de meeste zonne- uren per jaar binnen Europa. Hoe meer je langs de kustgebieden, dus de middellandse zeekust zit, hoe meer kans op zon het hele jaar door. Houd er wel rekening mee dat het soms, in vergelijking met Nederland, op deze plekken erg warm kan worden.

Zit je meer in het centrale binnenland dan kun je eerder rekenen op een landklimaat. Als je in het noorden en noordwesten zit heb je te maken met zeeklimaat.
Het is niet vanzelfsprekend dat het overal in Spanje altijd lekker mooi zonnig is. Het hangt erg af van waar je woont. In sommige delen in Spanje kan het namelijk heel erg goed worden.

Bezienswaardigheden in Spanje

Spanje is een land van cultuur en natuur. Het land is de derde bovenaan, na China en Italie, een land met Wereld Erfgoed Monumenten die door UNESCO gewaardeerd worden.

De meest populaire bezienswaardigheid ligt in Barcelona. Het gaat om de kerk de Sagrada Familia. De bouw van de kerk is begonnen in 1882 en is nog steeds bezig, omdat de kerk alleen door giften betaald wordt.

Het tweede wat een echte bezienswaardigheid is La Chonca in San Sebastiaan. Het strand wordt gezien als een van de beste stranden van Europa.

Aquaduct van Segovia en de Kathedraal van Segovia is een kathedraal die je moet zien als je in Spanje bent. De stad is omringd met stadmuren en in de stad is veel te zien uit de romeinse en middeleeuwse tijd.

Wil je mooi landschap in de bergen zien? Dan zou je naar Las Médulas bij de stad Ponferrada gaan. Een prachtige landschap in de bergen die in de Romeinse Rijk diende als een belangrijke goudmijn.

Eten en drinken

Het eten en drinken is erg goed in Spanje. Dat kun je checken bij vakantiegangers. Als eerste waar de meeste vakantiegangers over hebben is het eten in Spanje. Je vindt in Spanje meerdere Michellin sterren restaurants.

Populaire gerechten zijn Pintxos, Paella en Tapas. Je vindt er verschillende soorten eten waaronder visgerechten. Naast het eten staat Spanje ook qua drank goed in de lijst. Je kunt er uitstekende soorten wijnen en cava’s vinden.

Back To Top