Warme voeten met vloerverwarming

thumbnail

Steeds vaker kiezen mensen er voor om in hun huis gebruik te maken van vloerverwarming. Vloerverwarming brengt dan ook enkele zeer interessante voordelen met zich mee. Niet alleen zorgt het er voor dat de vloer warmer wordt om er bijvoorbeeld met blote voeten overheen te lopen, daarnaast wordt er eveneens een aangenaam binnenklimaat gecreëerd zonder koudebruggen. Wanneer je er voor wenst te zorgen dat de warmte die wordt opgewekt door middel van vloerverwarming niet verloren gaat is het grondig isoleren van je vloer hoe dan ook een aanrader.

Vloer isoleren bij vloerverwarming of niet?

Tot op de dag van vandaag wordt er vaak gezegd dat het bij woningen die gebruikmaken van vloerverwarming niet noodzakelijk is om de vloer te isoleren. Warmte stijgt namelijk waardoor het toch onmogelijk verloren kan gaan bij vloerverwarming? Of toch? Ondanks het feit dat warme lucht inderdaad stijgt is het wel zo dat er bij een niet geïsoleerde vloer warmteverlies kan optreden. Dit warmteverlies zorgt er voor dat je nooit zal kunnen profiteren van het optimale rendement van je vloerverwarming. Mocht je dus toch nog twijfelen, het plaatsen van vloerisolatie in het geval van vloerverwarming is de moeite meer dan waard. Soms zijn er ook subsidies waar je gebruik van kunt maken.

hal

PUR-vloerisolatie ideaal bij vloerverwarming

Het is je ongetwijfeld wel bekend dat er vandaag de dag als vloerisolatie gebruik kan worden gemaakt van verschillende materialen. Globaal gezien wordt er voor het isoleren van een vloer met vloerverwarming echter gekozen voor het zogenaamde PUR. Gebruikmaken van PUR vloerisolatie brengt verschillende interessante voordelen met zich mee in combinatie met vloerverwarming. Zo is het veel sterker en tevens ook stabieler in vergelijking met vloerisolatieplaten. Bovendien voorziet het je vloer van een echt sluitende isolatie waardoor warmteverlies geen schijn van kans meer maakt.

Optimaal verwarmen is het op een dusdanige wijze de woning of ruimte verwarmen zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Verloren warmte is zonde omdat hier wel voor betaald moet worden door middel van de energierekening. Het is daarom zaak voor een zo goed mogelijke isolatie te zorgen zodat je zo min mogelijk hoeft te verwarmen.

Wat is beter: goede isolatie of een nieuwe CV ketel?

Er valt niet eenduidig te zeggen of goede isolatie beter of juist slechter is dan een goede nieuwe CV ketel, dat verschilt immers van geval tot geval. En hoe zit het met vloerverwarming? Wat wel te stellen is, is dat het beste is om voor beide opties goed te zorgen: een goede isolatie en een goede HR ketel. Op deze manier is je ketel zo energiezuinig als mogelijk zodat je daar zo min mogelijk energie op verliest, en verlies je dus binnenshuis ook nog eens zo min mogelijk warmte.

parket vloerverwarming

Wat is het voordeel van muur- of vloerverwarming?

De meeste woningen hebben een verwarmingssysteem dat werkt via radiatoren. Hierdoor is het op bepaalde plekken in huis, namelijk dicht tegen de radiatoren aan, erg warm (of zelfs heet), maar verder er vandaan koud of in ieder geval minder warm. Vloerverwarming verwarmt de woning veel gelijkmatiger waardoor het veel behaaglijker aanvoelt dan een ruimte die met behulp van radiatoren wordt verwarmt.

Een andere optie is nog om een slimme thermostaat aan te schaffen. Deze kan zelf signaleren of de woning op dat moment in gebruik is en stelt op basis van die informatie een ideale temperatuur in. Op die manier bespaar je doordat de CV ketel niet hoeft te verwarmen als er niemand thuis is. Je merkt er dus zelf niets van!

Back To Top