Wat is het verschil tussen een overkapping en een veranda?

thumbnail

Frisse lucht en veel daglicht in je opnemen is gezond. Maar hoe kun je dat verantwoord thuis in de tuin doen? Als je voor schaduw in je tuin wilt zorgen heb je keuze genoeg. Je kunt namelijk gaan voor een overkapping of voor een veranda. Uiteraard kun je ook voor een tuintent gaan, maar we gaan voor het gemak ervan uit dat je iets blijvends wilt.

Genieten in de tuin

Een veranda of overkapping biedt je de mogelijkheid om in de zonnige dagen te genieten van de warmte in je eigen tuin. Niets gaat boven een heerlijk kopje thee of koffie, of misschien wel iets fris, tijdens de zomerdagen. Steeds vaker wordt het in Nederland ook in het voorjaar zonnig.

Tijdens die zonnige dagen kun je genieten in je tuin. Echter kan het genieten als je schaduw hebt in je tuin. Want de zon schijnt volop en dat is niet lekker zitten. Het is overigens ook niet goed voor je huid. Wat het genieten in de zomerse dagen wel leuker maakt is een blijvend oplossing, namelijk: een veranda of een overkapping laten plaatsen in je achtertuin.

Wat is het verschil tussen een overkapping en een veranda?

Beide hebben dezelfde functie, schaduw creëren! Echter kent een overkapping en veranda verschillen. Het grootste verschil zit hem in de plaatsing. Wil je verder in je tuin schaduw creëren dan moet je kiezen voor een overkapping. Heb je liever een overkapping meteen aan je woning dan kies je voor een veranda.

Een veranda moet namelijk gemonteerd worden aan één zijde van de woning, terwijl een overkapping op ieder gewenst plekje geplaatst kan worden. Wat een veranda en een overkapping op elkaar laat lijken zijn de balken waarop ze staan. Meestal zijn die balken van hout of aluminium.

Dakconstructie bij een overkapping en veranda

Zowel bij een overkapping als bij een veranda kies je voor een dak. Je kunt het heel simpel houden, maar ook kun je gaan voor luxe. Vooral bij veranda’s zie je terug dat het een volledige dak krijgt. Meestal in de vorm van het dak van de woning. Tevens kun je een veranda afdekken voor verschillende weersomstandigheden door er beglazing in te zetten.

Je kunt namelijk op die manier ook met de koude dagen genieten van de tuin.

Waar kies je voor?

De keuze is aan jou. Het gaat erom wat jouw wensen zijn, want beide opties zijn mogelijk. Echter speelt de prijs mee. Een veranda plaatsen vraagt veel meer tijd en geld dan een overkapping. Niets is minder waar, want een overkapping kan ook erg luxe uitgepakt worden wat evenveel of meer dan een veranda kan kosten. Voor een veranda ben je zo €5000 euro kwijt (9 m2).

Back To Top