Ik ben ongewenst zwanger, wat nu?

thumbnail

De eerste stap is het beslissen of je de baby wilt houden of de zwangerschap wilt beëindigen. Deze beslissing is persoonlijk en dien je goed over na te denken.

De tweede stap, maar wat je zeker kunt combineren met de eerste stap is hierover in gesprek gaan met je huisarts. Je hoeft niet te weten waar je voor wilt gaan alvorens je bij de huisarts verschijnt.

Wat zijn de mogelijkheden als je het kind op de wereld wilt brengen?

Vaak wordt gedacht dat je bij het kiezen van doorgaan met de zwangerschap kiest voor het zelf houden van het kind. Echter is dat een keuze, maar mocht je de zwangerschap, door wat voor reden dan ook, niet willen beëindigen kun je kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • Je kind zelf houden en grootbrengen en opvoeden
  • Je kind afstaan voor adoptie
  • Je kind (tijdelijk) laten opgroeien in een pleeggezin

Wat zijn de mogelijkheden van het beëindigen van de zwangerschap?

Wanneer je kiest voor het beëindigen van je zwangerschap zijn er verschillende mogelijkheden om dat te doen.

Je kunt je zwangerschap beëindigen met de volgende behandelingen:

  • Overtijdsbehandeling: dit is een mogelijkheid als je 16 dagen of minder overtijd bent. Je kunt hier direct een afspraak voor maken bij een abortuskliniek.
  • Een zuigcurettage
  • Een kleine operatie: instrumentele abortus
  • Medicijnen: de abortuspil

Adviezen bij onbedoelde zwangerschap

Het zal even schrikken zijn om onverwachts het nieuws van een zwangerschap te krijgen. Het kan in sommige gevallen een geweldig nieuws zijn en weer in andere gevallen dit-kan-niet-waar-zijn nieuws zijn.

Het is daarom raadzaam om dit proces zo goed mogelijk te doorlopen. Om je daarbij een handje te helpen hebben we hieronder een aantal adviezen die je kan helpen bij onbedoelde zwangerschap.

  • Praat erover met iemand die je vertrouwt. Dit kan je partner zijn, je ouders of goede vriend of vriendin zijn.
  • Praat erover met de huisarts. Je hoeft niet voorafgaand aan het gesprek te weten wat je ermee wilt. De huisarts kan je juist helpen bij het maken van een keuze door je te informeren naar de mogelijkheden. Maak de afspraak met de huisarts zo snel mogelijk.
  • Surf op internet naar betrouwbare websites die je kunnen informeren over de mogelijkheden. Overheidswebsites zoals www.rijksoverheid.nl, of van instanties zoals www.siriz.nl en www.fiom.nl.

Het praten met iemand in deze moeilijk tijd is te adviseren, omdat praten helpt om je hart te luchten en het ordenen van je gedachten. Echter is het belangrijk om met iemand te praten die je vertrouwt en je (hopelijk) kan steunen.

Back To Top