Moeder worden, wat kan ik verwachten?

thumbnail

Voordat de baby er al is moet je als ouders nadenken over bepaalde zaken. Denk aan onderwerpen als; financiën, de bevalling, de babykamer, de opvang en of je minder gaat werken of niet.

Er wordt vaak gedacht dat het moeder zijn vanzelf gaat. Dat klopt niet helemaal. Je hebt geen invloed op de zwangerschap, want dat gaat geleidelijk vanzelf. Gelukkig maar want hoe vervelend zou het zijn dat je een knopje aan en uit zou moeten drukken. Wat als je het vergeet?! Gelukkig regelt dat moeder natuur. Waar jij en je partner op gaan richten zijn de zaken in de zwangerschap en na de bevalling.

Wat je tijdens de bevalling moet regelen?

Zoals in dit artikel is benoemd zijn er een aantal punten waar je stil bij kunt staan als je zwanger wilt worden of bent. Hoe gaan jullie de financiën doen na de komst van de baby? Een baby heeft namelijk veel nodig! Je kunt naar wensen het goedkoop of luxueus uitpakken, naar ieders wil is er wat.

Daarnaast regel je de bevalling. Je hebt niet helemaal invloed op de bevalling, maar een plan is handig. Waar wil je bevallen en hoe wil je bevallen? Je kunt namelijk in het ziekenhuis of thuis bevallen. Daarnaast kun je gewoon op bed of in bad bevallen. Het plan is handig om je erop voor te bereiden. Maar,.. weet dat alles anders kan verlopen. Terwijl je het gepland had om thuis te bevallen kan je zo je bevalling in het ziekenhuis meemaken. Het kan altijd anders aflopen. Acceptatie is hierin het sleutelwoord.

De babykamer

Als ouders zorg je ervoor dat de babykamer voor de bevalling zo goed als af is. Naast de babykamer moet er gedacht worden aan alle andere benodigdheden die je nodig hebt, zoals een bad voor de baby, kinderwagen en kinderkleding. Dat zijn de hoofdpunten, maar denk ook aan de kleine dingen zoals speentjes, flesjes en eventueel kunstvoeding (voor als je geen borstvoeding wil of kan geven).

De opvang

Tijdens de zwangerschap moet er al nagedacht worden over de soort opvang voor als je weer aan het werk gaat na je zwangerschapsverlof.

  • Stoppen met werken en zelf de baby verzorgen en opvoeden
  • De grootouders laten oppassen
  • Een oppas aan huis
  • Naar een gastouderopvang
  • Naar het kinderdagverblijf

Dit zijn de meest gekozen opties. Je kunt zelf ook met andere creatieve opvang oplossingen komen. Welk soort opvang je wilt is persoonlijk. Bespreek dit voordat de baby er is. Als je kiest voor een kinderdagverblijf is het raadzaam om tijdens de zwangerschap alvast op zoek te gaan naar een kinderopvang en je kind alvast in te schrijven.

Je kunt de opvangmogelijkheden ook combineren. Zo kun je minder werken, één dag opa en oma dag en één of twee dagen naar de kinderopvang.

Jullie worden ouders

Naast dat jullie man en vrouw zijn worden jullie straks vader en moeder. Dat is een groot verschil. Bereid je op deze verandering door erover te hebben. Hoe willen jullie het ouderschap aanpakken. Wat moeten jullie van elkaar weten over de opvoeding van het kind? Wat vinden jullie belangrijk?

Back To Top